Frankrigferie.dk  

Tautalvel

Afstand 9 km nord for Estagel, på D9

Tautalvel er uden tvivl mest kendt for det forhistoriske menneske - Tautavel-manden - som blev fundet her i 1971. Tautavel-manden er 450.000 år gammel og blev fundet i en klippehule hygget ud i kalkstensbjergene omkring Tautavel. Hulen er placeret omkring hundrede meter over dalbunden og har formodentlig været en udkigspost for forhistoriske jægere udover almindelig bolig. Det forhistoriske menneske Homo Erectus var nomader, og i hulens sedimentære lag er der tydelige spor efter omkring 20 forskellige besøg. Museet i Tautavel viser unikke forhistoriske samlinger belyst med de mest moderne teknikker, og giver et fantastisk blik ind i de præhistoriske menneskes liv, og ikke mindst i udviklingen af Roussillon-dalen og Corbiere-bjergkæden som hulen ligger i.

Museet er dog ikke et besøg værd, hvis man ikke samtidig kombinerer det med en tur til hulen, som ligger på D9 mellem Tautavel og Vingrau. På billedet ses klippefremspringet hvor hulen findes. Hulen er let at få øje på fra vejen - på højre side når man kommer fra Vingrau og kører mod Tautavel. Vil man besøge hulen, skal man dog være forberedt på, at man ikke skal have stiletterne på, da specielt den sidste del af opstigningen er på trapper, der nærmest er hugget direkte ud af klippen. Når man er drejet fra D9 er der ikke flere skilte, som viser vejen til hulen, men man må selv forsøge sig frem. Dette er dog umiddelbart ligetil, men man skal blot være klar over, at der ikke kommer flere skilte. Man skal altså ikke være bange for at være gået forkert - det kan ikke ske. Men at se hulen, og ikke mindst udsigten, er hele turen værd. Fra hulen har man en fantastisk udsigt over hele dalen med Vingrau mod venstre og Tautavel mod højre. På klare dage kan man se Pic du Canigou rejse sig i det fjerne. Når man endelig når hulen, ser man arkæologistuderende siddende optaget af udgravningerne af hulen, som stadig er i gang.

Det er muligt at tage stentrapperne helt ned igen. Her føres man gennem mange af Cobiere-bjergenes flora, og man kommer helt tæt på de mange cikader og andre smådyr, som de stejle bjergskråningers herskere. Ved bunden mødes man med et fantastisk syn. For foden af bjerget og i kløften mellem to bjerge løber en lille biflod til den store flod Agly. Vandet er helt klart, og vandstanden er ganske lav. Ude i floden snor en lille stentange sig, hvor man let kan finde sig en dejlig plet. Længere oppe af floden bliver den en smule dybere og egentlig badning bliver mulig. Vejret nede i dalen er næsten med sikkerhed godt, og det gør dette lille paradis endnu skønnere. Oasen er oplagt til en afslappende picnic, hvor man kan trække sig helt tilbage fra turistlivet og bare nyde Roussillons skønne bjerglandskab på dets egne betingelser. Badetøjet må absolut være en del af til tilbehøret til madkurven, da en afkølende dukkert kan være meget forfriskende i den bagende sol. Desuden er vandet så klart og stedet så eventyrligt, at man ikke kan lade være med at drages mod vandet og tage en svømmetur.

Relaterede link:
The Argo Cave Man