Frankrigferie.dk  

Jujols

Afstand 78 i retning mod Perpignan, derefter Prades, Villefranche de Conflent og videre efter Andorra.

På Coronats sydvendte solbeskinnede bjergskråninger i den typiske middelhavsvegetation ligger der en lille charmerende middelalderlandsby hævet ca. 1000 meter over havet med en dertilhørende panoramaudsigt til Canigou og de omkringliggende bjerge. Byen hedder Jujols og er absolut ikke en turistby, men et lille samfund af fastboende. Jujols kan kun nås ad en 5 km smal, men dog asfalteret bjergvej, der dermed skåner byen for de store turistbusser. Byen ligger i området Haut-Conflent, altså i samme område som Villefranche de Conflent.

Direkte fra de sidste huse i landsbyen, mod nordøst, ligger "Reserve naturelles de Jujols et Nohedes" - 2 naturparker på i alt 2.500 ha med en overvældende flora og fauna (kongeørn, los, grib, råvildt, vildsvin og sågar en besøgende ulv). Adskillelige vandrestier udgår direkte fra landsbyen, og giver dermed mulighed for mange timers fantastiske naturoplevelser.

Hvis man ønsker at udforske naturreservatet, så er det en yderst god ide at konsultere "Maison de la Réserve", der ligger lige overfor det lille rådhus i Jujols. Her kan du finde kort og andre spændende ting om naturreservatet. Det vrimler med liv omkring Jujols: Der findes ca. 800 sommerfuglearter, flere endemiske for området. Den totalt fredede Apollon findes rimelig nemt ved kilderne omkring flere af stierne angivet på kortet, og den specielle version af den sydeuropæiske svalehale findes hver sommer tæt ved kirken. Gå på jagt efter knælere omkring stierne ved Garriguen (makien), eller kig efter tårnfalkene i nogle af de gamle bergerier (endnu ikke restaureret i landsbyen). Det er desuden også fra dette naturreservat, at det røde marmor, som ses på bygningerne i Villefranche de Conflent og Perpignan stammer fra.

Relaterede link:
Franske naturreservater