Frankrigferie.dk  

Ille sur Tet

Afstand omkring 30 km i retning mod Perpignan, derefter Prades

Ille sur Tets historiske centrum er det mest storslåede bevis på en guldalder i den catalanske region. Byen har ikke mindre end fire kirker, omkring halvtreds byhuse dateret til det 17. og 18. århundrede, og ikke mindst den vidunderlige charme fra de gamle skyggede gader.

I dag huser det gamle herberg i Ille sur Tet samlinger af hellig kunst. De mest bemærkelsesværdige objekter er det kendte romanske kalkmalerier fra den nærtliggende Casenoves kirke.

Casanoves findes 4 km fra Ille sur Tet, efter at være krydset Tet. Drej til venstre ved det første vejkryds. For enden af en allé beplantet med popler findes ruinerne af Casanoves, byens feudale tårn og romanske kirke, hvorfra kalkmalerierne er taget.

Når man besøger Ille sur Tet, så bør man bevæge sig ud og se nogle utrolige klippeformationer kaldet orglerne. De ligner mest af alt klipperne i amerikanske westernfilm, og umiddelbart ville man ikke tro, at noget således fandtes i det Sydfranske. Det sidste er der også en vis sandhed i, for geologer mener at de vil være væk om ca. 50 år pga. den erosion som de er opstået af i første omgang. Orglernes porøsitet skyldes blandingen af sand og småsten, der er orglernes byggemateriale. Et flot syn, er i de tilfælde, hvor der er et lerlag over orglerne. Lerlaget gør, at søjlerne er mere modstandsdygtige overfor erosionsfaktorer. Det bevirker derfor at orglerne kan stå frit. Samtidig sikrer lerlaget af mineralerne ikke udvaskes af jorden så der kan gro vegetation på toppen. Dette fænomen har på fransk et meget poetisk navn, nemlig "demoiselles coiffées", der betyder "unge kvinder med hatte".

Relaterede link:
ille-sur-tet.com