Frankrigferie.dk  

Andorra

Afstand 193 km

Andorra er et lille land på 468 km2 og ca. 75.000 indbyggere. Landet er en toldfri zone, og er derfor yderst attraktiv når der skal købes beskattede varer såsom spiritus og elektronik. Man skal dog være opmærksom på, at franske toldere kan finde på at stå langt inde i Frankrig og kan være temmelig emsige - også overfor udlændinge. Fra 1278 til 1993 blev landet styret af et enestående samarbejde mellem den franske statsleder og den spanske biskop i Urgel. I 1993 blev dette feudale system udskiftet med et moderne demokrati. Statsoverhovederne forblev dog, men regeringen blev omdannet til et demokratisk parlament, som vi kender det fra resten af Europa. Tidligere var Andorra et yderst fattigt land, men siden 2. verdenskrig har det sikret sig rigdom gennem en blomstrende turistindustri, som i dag udgør omkring 80% af landets BNP. I dag besøges Andorra årligt af ca. 10 mio turister (heraf 9 mio franskmænd og spaniere), som både kommer for handlen men også for at nyde de gode skisportssteder, som landet mellem pyren¾erne tinder kan tilbyde.

Vil man blot handle toldfrit, så er det kun nødvendigt at køre til grænsen, hvor byen Pas de la Casa er skudt op i forbindelse med toldfri handel. Byen er fyldt med butikker, og her kan alt erhverves til de toldfrie priser - og i Pas de la Casa findes alle varer.

Vil man derimod gerne opleve Andorras hovedstad, Andorra-la-Vella, så kan man i Pas de la Casa betale en mindre afgift for at tage en tunnel gennem et af de store bjerge. Andorra-la-Vella ligger i omkring 1000 meters højde og er omgivet af bjerge, der er op til 2400 meter høje. I dag er byen mere eller mindre dedikeret til salg af de toldfrie varer, og kan minde om en asiatisk markedsplads frem for skønheden og elegancen, som præger de andre af Europas ældste hovedstæder. Men heldigvis er det ikke alt fra den 1100 års lange historie, som er blevet ofre for nedrivningerne. Barri Antic (det gamle kvarter) var en gang Andorra-la-Vellas hjerte - det var dengang byen nærmere var en almindelig lille pyrenæisk landsby. På de små gader med toppede brosten ligger stenhuse, som man ellers kun ville finde i historiebøger. Barri Antics stolthed er Casa de la Vall, som har fungeret som Andorras parlaments bygning siden 1702. Den treetagers store stenstruktur blev bygget i 1580 som en privat bolig til en af Andorras mest velhavende familier. I underetagen findes Sala de la Justicia, som er landets eneste domhus. På første sal findes Sala del Consell, hvor parlamentet stadig holder til. Kulturelle begivenheder finder sted på Placa la Poble, en stor offentlig plads, som er afgrænset af Andorra-la-Vellas teater- og musikakademi. Pladsen bliver også brugt som samlingssted for lokalbefolkningen på almindelige hverdage.

Relaterede link:
CIA - The World Factbook
Lonely Planet - Andorra
Turistministeriet i Andorra