Frankrigferie.dk  

Sales Le Chateau

Afstand 15 km i retning mod Perpignan af N9

Militærfort bygget af spanierne imellem 1497 og 1503 for at beskytte Catalonien mod en nordlig fransk invasion. Salses er et sumpet område mellem Middelhavet og bjergene, så dette smalle stykke land var den spanske halvøs akilleshæl.

Kong Ferdinand den II af Aragonien og hans dronning Isabella den I af Castillen (de to som samlede de to kongeriger Aragonien og Castillien til Spanien), bad Francisco Ramiro Lopez at bygge et mindre lukket fæstningsværk, et såkaldt citadel, som de ønskede skulle være usårligt.

Francisco Ramiro Lopez var fra Aragonien. Han brugte hele sin karierre i det aragonske hof, hvor han var udpræget militærtaktiker. Bl.a. er en del af den succesfulde erobring af det grenadiske sultanat i 1492 hans. Udover at have arbejdet med opførelsen af citadellet i Salses, har han også været med i restaureringen af Alhambrafortet og haft en betydelig rolle for såvel citadellet i Perpignan som slottet i Collioure. Lopez' tankegang var udpræget en militærmands, og ved udtænkningen af fortets grundplan havde han hele tiden i tankerne, hvordan fortet ville tage sig ud under en beskydning eller andet angreb. Gennem sin erfaring og den nye udvikling i artilleri (man var netop begyndt at bruge jernkugler i kanonerne) havde man behov for nye konstruktioner, som kunne holde til beskydning. Derfor lavede han den yderste mur rund på yderside, så kuglerne der ramte ville blive afbøjet. Disse mure er nogle steder op til 12 meter tykke og fyldte med mursten. Derudover ses hans militære tankegang i de tre forsvarskæder: set fra oven ses det, at det er tre koncentriske arealer med gårdhaven i midten, men set fra fjendens side (udefra) ses kun en enkelt forsvarskæde.

Da det er bygget mellem 1497 og 1503 er fortet en af det mest vigtige i Europa. Francisco Ramiro Lopez var inspireret af både den traditionelle byggestil fra Castillen og moderniteten i artilleriet. Det første ses i det firkantede grundplan på 110m x 84 m skarpt opdelt i tre koncentriske arealer. Den første del er en offentlig gårdsplads, den anden et brystværn og den tredje del et borgtårn. Den arkitektoniske modernitet ses når man kommer til området, ved at benytte bastioner, som var i stand til at matche artilleriet i 1500.

Trods denne militærarkitektoniske nytænkning kunne Lopez ikke sikre sig mod den mest anvendte af alle okkupationsmetoder: udsultning. Ganske vist er fortet placeret ovenpå en kildes udspring, men fortet var dog trods alt utrolig afhængig af den driftige handelsby Collioure, hvorfra de skaffede sig det meste af deres fødevare. Efter at franskmændene i 1642 erobrede Collioure og satte sig på handlen i Rousillon så var spaniernes dage på fortet talte.

Fortet er åbent for gæster. Der skal dog betales en indgangsbillet, men med i prisen er en guidet tur, på enten engelsk, tysk eller fransk; alt efter ønsket. Rundvisningen, der tager ca. en time, er utrolig spændende og kan klart anbefales. I Michelins "The Green Guide" betegnes Fort de Salses som anbefalelsesværdigt.

Relaterede link:
Conseil General 66
Franske monumenter